Geschiedenis

Ruim een kwart eeuw geleden begon informatietechnologie een steeds prominentere rol te spelen in bedrijfsprocessen. De Nederlandse installatiebedrijven beseften al snel dat de beschikbaarheid van juiste en eenduidige artikelinformatie cruciaal was voor een succesvolle digitalisering van hun bedrijfsprocessen. Er werd een informatiemodel ontwikkeld met in het ‘hart’ daarvan een structuur voor artikelinformatie. Zo is ETIM in 1991 ontstaan vanuit initiatief door de vereniging van elektrotechnische installateurs UNETO, later ook overgenomen door werktuigbouwkundige installateurs verenigd in VNI. Eind vorige eeuw zagen ook de fabrikanten en groothandels het grote belang van ETIM voor het ontsluiten van hun digitale productgegevens en werd de stichting ETIM Nederland opgericht. Vanaf dat moment werd ETIM ook in andere landen geïntroduceerd; als eerste in Duitsland. In 2009 werd ETIM International opgericht.

De SALES Standaard (voorheen S@les in de Bouw) is in 2002 ontstaan als lokaal initiatief van NVOB-afdeling Alkmaar en omstreken, een voorloper van Bouwend Nederland. GS1 was er vrijwel vanaf het begin bij betrokken. De naam SALES stond toen voor Samenwerking Aannemers, Leveranciers en Softwarehuizen. Nadat Bouwend Nederland het stokje had overgenomen van de afdeling werd het project samen met de softwarehuizen en groothandels uitgerold over Nederland. In 2009 werd de stichting S@les in de Bouw opgericht.

In 2015 zijn de stichting ETIM Nederland en stichting S@les in de Bouw gefuseerd tot Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie met de merken ETIM, SALES Standaard en GS1.

Lees verder:

Over ons - Bestuur - Adviesraad - Commissies - Samenwerking

Blijf up to date

Laden...