Geschiedenis

ETIM (25 jaar)

Ruim een kwart eeuw geleden begon informatietechnologie een steeds prominentere rol te spelen in de bedrijfsprocessen van bedrijven. De Nederlandse installatiebedrijven beseften al snel dat voor een succesvolle digitalisering in hun bedrijfsprocessen de beschikbaarheid van juiste en eenduidige artikelinformatie cruciaal was. Er werd een informatiemodel ontwikkeld met in het ‘hart’ daarvan een structuur voor artikelinformatie, en zo zag ETIM in 1991 het eerste levenslicht.

Nu, 25 jaar monnikenwerk later, staat ETIM stevig op de kaart, in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Alle ketenpartijen zijn betrokken en naast de installatiesector zijn ook de bouw- en maritieme sector aangesloten. ETIM is de classificatiestandaard in inmiddels al 15 landen. Met de recente lancering van ETIM MC is de standaard ook een belangrijke pijler voor BIM toepassingen geworden.

S@LES in de Bouw (12,5 jaar)

De gasten van de jubilerende stichting werden aan boord uitgenodigd en meegevoerd langs nieuwe kades en terminals in aanbouw. Ook de eerste bijeenkomst rondom het toenmalige S@les-project vond plaats op een boot en die voer over het Alkmaardermeer. Op de avond van 19 november 2002 kregen in Alkmaar zes softwareleveranciers de gelegenheid om in 15 minuten te presenteren wat zij konden betekenen voor de aannemers als er ten minste 20 zouden starten. En die 20 zijn er gekomen.

Sleuren, duwen, volhouden

Rien Wabeke, directeur S@les in de Bouw, die samen met bestuurslid Ton Borst aan de basis heeft gestaan van het initiatief, vertelt in zijn speech dat het niet altijd van een leien dakje is gegaan. “Een belangrijke voorwaarde om verder te komen was dat aannemers, leveranciers en softwarehuizen gelijktijdig moesten investeren in de ontwikkeling van software in een periode dat de term ketensamenwerking nog niet bestond. Daarnaast was het vertrouwen er nog niet dat S@les in de Bouw de branchestandaard zou worden en met name de groothandel was bang voor te veel transparantie. Dankzij het vertrouwen en doorzettingsvermogen van de eerste groep aannemers in Alkmaar en omgeving, de softwarehuizen Admicom, BouwInfosys, Centric, Exact, Kraan en 4PS en de groothandels Stoel van Klaveren, BBN, De Jong & Roos en Jongeneel en de hulp van Syntens en GS1 Nederland kwamen we verder.”

S@les in de Bouw nu

In 2009 is het project van Bouwend Nederland verzelfstandigd in de stichting S@les in de Bouw. Sinds die oprichting is de stichting jaarlijks met 30% gegroeid. Naast aannemers en groothandel, betreft het ook installateurs, fabrikanten en woningcorporaties, die dagelijks 1000den prijslijsten, orders, bevestigingen, pakbonnen en facturen verzenden en ontvangen in het S@les formaat. Sinds 2012 wordt samen gewerkt met ETIM. ETIM is gespecialiseerd in artikelclassificatie en opgericht door de installatiesector. Ook ETIM kent talloze gebruikers en heeft een stevig fundament in de installatiesectorsector. Reden om per 1 juli 2015 te fuseren tot één stichting. 

Blijf up to date

 

 

 

 

 

 

 

 


Laden...