ETIM Nieuws

11 juli 2017

Op tal van onderwerpen is er nieuws te melden over ETIM. In dit artikel vindt u een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen

DoP-verklaring kan nu worden bijgevoegd

Op verzoek van de ETIM-commissie komt in versie SALES005 van het product- en artikelbericht de mogelijkheid om certificaten toe te voegen, die identificeerbaar zijn door middel van een externe codelijst. Ook kunnen dan bijlagen worden toegevoegd. Aanleiding hiervoor is het feit dat fabrikanten een prestatieverklaring moeten meeleveren bij CE-gemarkeerde producten.

ETIM Classificatie Commissie ingesteld

De ETIM-werkgroepen zijn omgedoopt naar ETIM Classificatie Commissies (ECC) en krijgen een meer permanent karakter. Op dit moment zijn 2 commissies actief n.l. Bevestigingsmaterialen (schroeven, bouten, moeren etc.) en Ventilatie. Ook voor andere productgroepen wordt een classificatiecommissie met productexperts ingesteld Ook het ontwikkelen van nieuwe ETIM MC klassen wordt een belangrijk onderwerp in de commissies de komende tijd, omdat de vraag hiernaar vanuit de markt sterk aantrekt.

Ben je geïnteresseerd om in een commissie deel te nemen meld je dan aan bij Arnold Kampstra (ak@ketenstandaard.nl).

ETIM UP maakt conversies voor fabrikant makkelijk

In de ETIM-classificatie vinden regelmatig wijzigingen en aanvullingen plaats op verzoek van producenten en gebruikers. Klassen kunnen worden samengevoegd, kenmerken en waarden aangepast, nieuwe kenmerken en waarden toegevoegd. Al deze wijzigingen brengen voor producenten veel werk met zich mee. ETIMUP is een online-tool die op basis van conversieregels productdata omzet van bijvoorbeeld ETIM E5W12 naar ETIM 6 En bij het verschijnen van ETIM 7.0 kan ETIM 6.0 makkelijk omgezet worden naar de nieuwste versie. Op 6 juli hebben de ETIM-serviceproviders een demonstatie gehad van de tool, die vanaf 1 september voor alle ETIM-leden beschikbaar is.

ETIM 7.0 op 1 september beschikaar

De nieuwste versie van de ETIM-classificatie, ETIM 7.0 zal op 1 september gereleaset worden door ETIM International en is dan ook voor Nederland beschikbaar. In deze versie zijn in het totaal ca. 6500 RFC’s (wijzigingsverzoeken) verwerkt, waarvan een groot deel vanuit de HVAC-sector (Heating, Ventilation en Air Conditioning) uit Scandinavië, maar ook uit de andere landen van de nu totaal 15 landen zijn verzoeken ingediend. De wijzigingen omvatten hele kleine aanpassingen zoals bij voorbeeld het toevoegen van een kleur, tot het samenvoegen van de fitting klassen om het mogelijk te maken een fitting met bijvoorbeeld verschillende aansluitingen te kunnen vastleggen Ook ETIM Bouw? ETIM International heeft 2 nieuwe brochures in het Engels laten maken. Dit kan handig zijn als u uw collega of relatie in het buitenland wilt uitleggen wat ETIM is. 

Mapping ETIM en BWBRD

Onder leiding van Willem Pel van Balance & Result is een project gestart waarin Ketenstandaard, Stabu en 2BA samen werken aan de mapping van de ETIM-classificatie en de classificatie BWBRD van Stabu Aanleiding is de behoefte in de markt om te komen tot één wijze van aanleveren en het beschikbaar stellen van gevalideerde data ten behoeve van classificatie. Het streven is om eind dit jaar de een eerste versie op te leveren.


Laden...